Om konstnären

Något lite om mitt måleri. Liksom så många andra målare söker jag ljuset. Det är landskapsmåleri med dragning åt det abstrakta, imaginära, med en klar förenkling. Vid ett tillfälle sa någon: “Naturmåleri som kommer inifrån, som inte avbildar, men är en tolkning av naturens skiftningar, där ljus och dramatik, såväl som stillhet och ro förmedlas”.

Jag målar oftast i olja. Lukten och konsistensen känns mer sensuellt än akryl, och mina främsta ikoner är Mark Rothko, Evert Lundquist, William Turner och Carl Fredrik Hill – och naturligtvis även många andra fantastiska konstnärsskap.

Akvarellmåleri är svårt, men underbart och härligt när “det lyckas”. Den som inspirerat mest och öppnat dörrar till detta medium (liksom även invigt mig i monotypi-tekniken) är professor Arne Isacsson, och den jag kanske mest beundrar när det gäller akvarell är den tysk/danska konstnären Emil Nolde, givetvis Anders Zorn – samt många andra.

Flera år på Österlen samt på Öland har i hög grad inspirerat mitt måleri – och då främst i olja – det österlenska landskapet, Ölands strandängar, Alvaret – det speciella ljuset. Men efter att för några år sedan ha erhållit arbetsstipendium till Lofoten har jag återvänt dit ett flertal gånger, ett landskap som är “drabbande”, oerhört fascinerande – och där blir det enbart akvarellmåleri, kanske av naturliga skäl med det myckna vattnet runt omkring.

Utbildning
Ett flertal lärare/handledare, men de som betytt mest är professor Arne Isacsson, grundare av Gerlesborgsskolan och med ett flertal böcker om akvarellmediet bakom sig, samt professor Georg Suttner, f.d. rektor för Konstakademien, f.d. rektor för Umeå Konsthögskola, m.m. Även Anders Wallin och Lars Holm har varit stora inspiratörer med sina fria och okonventionella tekniker.

Utdrag ur recensioner

“Hon använder sparsamt med medel. Några få drag med penseln blir till gråsvart natt, halvt genomskinlig dimma eller den klara sommardagens molnformationer. I oljemålningarna öppnar hon möjligheter att se ljusfenomen av ett nästan förandligat slag.”
– Nya Lidköpings Tidningar

“Med blöd hånd har hun hentet talrige motiver fra Österlen, og hennes farver och udtryksmåde signallerar den skönneste ro og dybde.”
– Sjaellandske Nyheder

“Det ligger som ett skimmer av solljus och dis över landskapet… Hon är en mästare att skildra det öländska ljuset och den fuktmättade luften över landskapet… Det är osentimentala tolkningar som kommer inifrån, som det bästa naturmåleriet alltid gör.”
– Ölandsbladet